«Мають рацію і ті, хто кажуть, що Томос є, і ті, хто кажуть, що його немає». У соцмережах — бум експертів з церковної тематики

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Мають рацію і ті, хто кажуть, що Томос є, і ті, хто кажуть, що його немає». У соцмережах — бум експертів з церковної тематики

Twitter / ıʞsʍoɓuoɹʇs ɥsɐılǝ

Рішення Священного Синоду Вселенського патріархату про початок надання автокефалії Українській церкві викликало шквал коментарів та суперечок у соцмережах.

Топ-темою в українському сегменті Facebook протягом останньої доби стало надання Томосу про автокефалію та інші заяви Синоду — скасування анафеми патріарха УПЦ КП Філарета та вимога створити в Україні єдину помісну церкву.

Думки користувачів розділилися. Одні стверджують: те, що не дали Томос — погано, інші — що його незабаром дадуть, і це добре.

Блогер Сергій Наумович пише: «Вселенський Патріархат починає надання автокефалії українській церкві. Починає. Початок процесу. Не «член НАТО», але вже «країна з ПДЧ» — якось так, якщо хочете».

Активіст Майдану і волонтер Роман Доник намагається зʼясувати, чи буде канонічною Українська православна церква Московського патріархату після Томосу?

Політолог Віктор Таран пише, що попереду в України — карта з трьох пунктів.

А екс-голова прес-служби омбудсмена Михайло Чаплига закликає політичний бомонд не змішувати церкву та амбіції.

Деякі користувачі прокоментували Томос коротко, деякі — нецензурно, а багато хто просто запитали: а що це?