Альтернативного «Нобеля» з літератури отримала французька письменниця

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Альтернативного «Нобеля» з літератури отримала французька письменниця

Wikimedia Commons

Премію «Нової академії» Швеції, яка в 2018 році стала альтернативою Нобелівській премії з літератури, здобула 81-річна французька письменниця Маріз Конде, пише The New York Times.

Конде відома завдяки історичним творам про «жахи колоніалізму і хаос постколоніалізму»: «Я, Тітуба: Чорна відьма з Салема» (I, Tituba: Black Witch of Salem), роман про чорну жінку, засуджену під час судових процесів у Салемі; «Сегу» (Segu), про Західну Африку XVIII століття; «Навітряні висоти» (Windward Heights), переосмислення «Грозового перевалу».

Крім Конде, у короткий список «альтернативного Нобеля» увійшли англійський фантаст Ніл Гейман та письменниця-прозаїк з Канади Кім Тхюї. Японський письменник Харукі Муракамі також був у шорт-листі, але відмовився номінуватися на цю премію, оскільки «хоче бути подалі від уваги ЗМІ» та зосередитися на написанні нової книжки.

У 2018 році в Швеції започаткували альтернативну премію з літератури, оскільки звичайну Нобелівську премію в цій галузі вирішили не вручати. Причиною скасування став скандал навколо французького діяча культури Жана-Клода Арно, чоловіка поетеси Катерини Фростенсон, яка входить до складу журі премії.

Його звинуватили в сексуальних домаганнях 18 жінок. У підсумку Арно засудили до двох років вʼязниці за зґвалтування. Крім того, його підозрювали в розголошенні імені майбутнього лауреата премії до офіційного оприлюднення.