Порошенко затвердив рішення РНБО про захист Чорного та Азовського морів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Порошенко затвердив рішення РНБО про захист Чорного та Азовського морів

Офіційний сайт президента України

Президент Петро Порошенко підписав рішення Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці. Рішення Ради, прийняте 12 жовтня, президент затвердив наказом №320.

Частина положень документа секретні. У відкритому доступі опубліковано те, що Рада вважає — агресивні дії Росії можуть призвести до морської блокади узбережжя України.

Небезпечно для України також те, що Росія навʼязує власні умови розподілу акваторії, обмежує роботу українських портів та рибний промисел, створює військове угруповання поблизу кордонів та незаконно видобуває корисні копалини на тимчасово окупованих територіях.

РНБО доручила Кабінету міністрів:

1) створити міжвідомчий орган, який підготує єдину претензію України до Росії;

2) оцінити вплив викидів з «Кримського титану» на навколишнє середовище та людей;

3) розробити законопроект про внутрішні води й територіальне море.

У цьому документі повинно бути прописано, як Збройні сили можуть посилити охорону держкордону України у винятковій морській економічній зоні.

Міністерство інфраструктури має підготувати плани поглиблення дна в морських портах на Азовському морі, а також забезпечити лоцманське обслуговування українських суден у Керченській протоці.

Україна почала створювати базу Військово-морських сил в Азовському морі. Вона буде розташована в Бердянську (Запорізька область) й повинна нейтралізувати російські міни, захищати порти та підтримувати безпеку судноплавства.