Головний рабин України просить Порошенка врятувати «Кінопанораму», бо там була синагога

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Головний рабин України просить Порошенка врятувати «Кінопанораму», бо там була синагога

Головний рабин України Моше-Реувен Асман просить президента Петра Порошенка не допустити, щоб будівлю кінотеатру «Кінопанорама» знесли. Лист до президента він оприлюднив у Facebook.

Моше-Реувен Асман нагадав, що цей будинок був зведений у 1898—1899 роках як Купецька синагога. У 1933 році влада СРСР її закрила. Віряни хотіли, щоб синагогу повернули їм, але звернення до місцевої влади та судів не допомогли — будинок приватизували, а потім продали бізнесменам.

Власник групи компаній ISTIL Мохаммад Захур на цьому тижні повідомив, що будівлю знесуть, а на її місці побудують тризірковий готель. Називатися він буде «Панорама». При цьому «з поваги до історії» у готелі збираються обладнати невелику кімнату для перегляду кіно, а також зал для конференцій.

Як видно з плану, який представила архітектурна компанія «Раден», у готелі буде девʼять поверхів. Основна частина будівлі виходитиме на вулицю Еспланадну.

Архітектурна компанія Раден

Архітектурна компанія Раден

Рабин вважає, що знесення будівлі стане «величезною історичною несправедливістю». Він просить президента, щоб її зберегли та передали Єврейській громаді України.