Вибухи під Ічнею: в усі населені пункти повернули електрику та воду, шість із них розмінували

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Вибухи під Ічнею: в усі населені пункти повернули електрику та воду, шість із них розмінували

«Бабель»

В усіх населених пунктах, які постраждали від вибухів на військовому арсеналі під Ічнею, відновили подачу електроенергії, повідомлено на сайті Чернігівської обладміністрації.

Також у населених пунктах забезпечили водовідведення та водопостачання, працює стаціонарний телефонний зв’язок.

За повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій, піротехнічні підрозділи закінчили очищувати від боєприпасів 6 із 16 населених пунктів у 16-ти кілометровій зоні біля арсеналу: Заудайка, Мала Дівиця, Обичів, Бурімка, Безбородьків, Шеловичі.

Вдень через сильній вітер на арсеналі почали розгоратися осередки тління, а набої — вибухати частіше. На місце виїжджали пожежні танки, з літаків скидали воду. До вечора інтенсивність вибухів знову впала. Розміновують арсенал 15 груп Збройних сил, вони вже поверхово очистили адміністративну територію та почали працювати на технічній території арсеналу.

У ніч на 9 жовтня поблизу Ічні виникла пожежа на військовому арсеналі. Вогонь охопив близько його третини, почали вибухати боєприпаси. З прилеглих населених пунктів евакуювали 12,5 тисяч осіб, багато будинків залишилися без світла та газу. Над територією складів закрили повітряний простір, також зупинили залізничне та автомобільне сполучення.

Пожежу вдалося погасити лише увечері 10 жовтня, але ще лишилися осередки, які тліють. Крім того, треба розмінувати арсенал та прилеглі території.

СБУ розглядає три версії того, як почалися вибухи на арсеналі: диверсія, умисний підпал з метою приховати нестачу боєприпасів і порушення правил пожежної безпеки.