Останній шанс побачити «Титанік»: розпочався набір учасників експедиції до судна, яке руйнує глибоководна бактерія

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Останній шанс побачити «Титанік»: розпочався набір учасників експедиції до судна, яке руйнує глибоководна бактерія

Wikipedia

Компанія OceanGate споряджає експедицію до місця, де на початку минулого століття затонув пароплав «Титанік», повідомлено на сайті компанії.

Оскільки залишки корабля «поїдає» бактерія, ця експедиція може стати останнім шансом побачити корабель. Мікроорганізм доводить до корозії 180 кілограм металевих конструкцій на день. Науковці стверджують, що через 10—15 років усі конструкції «Титаніка» будуть зруйновані.

Вартість такого занурення становитиме $105 тис., що приблизно еквівалентно вартості місця в першому класі на «Титаніку». Усього в експедицію увійде близько 100 осіб, причому кожному з них буде відведено окрему роль у команді. Потрапити в експедицію зможе не кожен — кандидатів відбирають за фізичними та психічним показниками. Занурення заплановано на липень 2019 року.

Компанія розраховує під час експедиції відзняти уламки та зробити детальну 3D-модель корабля. Для цієї мети у ній створили батискаф «Титан», який обладнали гідролокаторами та лазерними сканерами для охоплення простору. У OceanGate заявляють, що всі отримані дані після занурення та обробки будуть у вільному доступі для вчених. Частину матеріалу вони нададуть для навчальних та інформаційних цілей.

Компанія хоче заробити не тільки на квитках місії. OceanGate збирається випустити VR-додатки та відеоігри, у яких користувачі будуть самі керувати батискафом і віртуально опускатися на дно Атлантичного океану в пошуках останків лайнера.

«Титанік» затонув у ніч з 14 на 15 квітня 1912 року під час першого рейсу з Саутгемптона в Нью-Йорк. Він наштовхнувся на айсберг. У катастрофі загинули близько 1500 осіб.

У 1985 році судно виявив американський дослідник Роберт Баллард на глибині 3750 м приблизно за 600 км від острова Ньюфаундленд. Через рік Баллард приїхав на місце аварії вже з глибоководними апаратами та склав перший детальний звіт про стан судна. Усього з 1985 по 2010 рік до уламків «Титаніка» провели 17 експедицій різної складності. Внаслідок цього на поверхню підняли більше пʼяти тисяч предметів — від особистих речей пасажирів до 17-тонного шматка обшивки.