ОУН зібралася «декомунізувати» памʼятник Ватутіну в Києві у День захисника України. Поліція його охоронятиме

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
ОУН зібралася «декомунізувати» памʼятник Ватутіну в Києві у День захисника України. Поліція його охоронятиме

Гонтар Володимир / УНІАН

Добровольчий рух ОУН збирається 14 жовтня «максимально пошкодити» памʼятник генералу Ватутіну в Києві. Про це організація повідомила у Facebook.

В акції також братимуть участь представники організацій «Чорний комітет», «Білий Молот», «СМУГА». «Збираємося об 11:00 біля ст. м. «Арсенальна» і йдемо в Маріїнський парк, щоб максимально пошкодити радянських ідолів — арсенальського більшовика-бунтівника і окупанта Ватутіна», — повідомили в ОУН.

У свою чергу начальник головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко просить утриматися від вандалізму. «Ми проводимо зустрічі з керівником цього руху, розʼяснюємо чинне законодавство, щоб не допустити актів вандалізму», — сказав він агентству Інтерфакс-Україна.

Він пояснив, що памʼятник Ватутіну є могилою і не підпадає під закон про декомунізацію. «У нас там буде достатньо сил, будемо спілкуватися з цими людьми, щоб не допустити актів вандалізму. В першу чергу ми сподіваємося на діалог і розуміння», — додав Крищенко.

Крім того, 14 жовтня партія «Національний корпус» планує провести ходу на честь річниці створення УПА. У ній візьмуть участь «Національні дружини», ВО «Свобода», «Правий сектор», Конгрес українських націоналістів, ОУН, C14, ВО «Тризуб». Марш завершиться на Європейській площі. Там націоналісти планують встановити всеукраїнський рекорд з колективного виконання гімну воїнів «Зродились ми у великий час».

А зранку на Софійській площі пройдуть державні заходи та колективний молебен — очікується участь 30 тисяч людей. Поліція планує залучити до охорони порядку близько шести тисяч співробітників. Посилять охорону церков. Крищенко впевнений, що акція пройде спокійно.

14 жовтня, у празник Покрови Пресвятої Богородиці, відзначається День захисника України. З 2015 року це офіційне державне свято. Традиційно 14 жовтня також відзначають День українського козацтва та річницю створення УПА.