Порошенко: Вселенський патріархат не визнає анафему гетьману Мазепі

Дата:
Порошенко: Вселенський патріархат не визнає анафему гетьману Мазепі

Wikipedia

Президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат не визнає анафему, яку Російська православна церква наклала на українського гетьмана Івана Мазепу. Про це він сказав на урочистостях на Софійській площі в Києві.

Президент привітав патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета з тим, що Вселенський патріархат зняв з нього анафему «Ваша Святість, Ви не зламалися перед лицемірною, нікчемною московської анафемою. Її немає. Як, згідно з заявами представників Вселенського престолу, не було й анафеми гетьману Мазепі», — заявив Порошенко.

Він назвав анафему РПЦ «визнанням особливих заслуг перед Україною і українським народом». «Анафемствуют вони тільки відомих українців», — додав глава держави.

Порошенко підкреслив, що «Україна не була, не є і не буде канонічною територією Російської церкви», а створення автокефальної УПЦ — питання національної безпеки.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату зняв анафему з Філарета і митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія. Вселенський патріархат також відкликав свій акт від 1686 року, яким Київську митрополію передав під юрисдикцію Московської. РПЦ наклала анафему на Мазепу 12 листопада 1708 року через те, що він підтримав шведського короля Карла XII під час Північної війни.

На Софійській площі відбувається подячний молебень, в якому беруть участь представники всіх українських церков. 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, відзначається День захисника України.