У Міноборони відкрили Зал памʼяті та встановили дзвін, який буде бити в памʼять про загиблих військових

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У Міноборони відкрили Зал памʼяті та встановили дзвін, який буде бити в памʼять про загиблих військових

Facebook / Петр Порошенко

Біля Міністерства оборони, на Повітрофлотському проспекті в Києві відкрили Зал памʼяті захисників України, повідомив в Facebook президент Петро Порошенко.

«Сьогодні ми з вами розпочинаємо нову традицію: вшанування памʼяті українських героїв. Героїв, які віддали своє життя для того, щоб жив український народ. І невипадково, що ця традиція починається у свято Покрова Святої Богородиці, в День захисників України — 14 жовтня», — сказав Порошенко.

Зал округлий без кутів, у нього два виходи. Він прикрашений вітражем у формі знака Збройних Сил України, через який у нього потрапляє світло. У залі розміщена Книга памʼяті, в ній вписані імена українських військових, яки загибли на Сході України.

На стінах Залу памʼяті — 2 532 таблички із прізвищами військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули протягом 1992—2018 років.

У будівлі Залу памʼяті облаштована церемоніальний майданчик з дзвоном памʼяті та стелою, в яку вмонтовані осколки снарядів. Цей дзвін буде бити щодня в памʼять про загиблих воїнів. Число ударів дзвону відповідає кількості загиблих у цей день.

Сьогодні він дзвонив один раз за померлим 14 жовтня 2014 року військовому Михайлом Рибаком. Воїн помер у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону, в Одесі, від важких поранень, отриманих у бою 22 травня 2014 поблизу міста Волноваха Донецької області.

«Ударом дзвону памʼяті шануємо українського героя. Із сьогоднішнього дня і назавжди щоранку цей памʼятний дзвін буде нагадувати нам про доблесних і відважних героїв. Вічна їм памʼять і слава!» — додав президент.

Вхід на територію Меморіалу безкоштовний, він буде відкритий для відвідувачів до 18:00.