ОУН передумала трощити памʼятник Ватутіну 14 жовтня, але пообіцяла прийти в інший день

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
ОУН передумала трощити памʼятник Ватутіну 14 жовтня, але пообіцяла прийти в інший день

Wikimedia Commons

Кілька десятків представників правих громадських організацій намагалися пошкодити радянські памʼятники в Маріїнському парку в Києві, повідомляє «Громадське».

Керував акцією глава Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський. Спершу праві спробували пройти до памʼятника учасникам Січневого повстання 1918 року. Однак його щільними рядами оточили поліцейські і перешкодили дістатися до памʼятника. Після цього активісти спробували встановити сходи над поліцейським кордоном, але втратили її і вирішили спробувати пробитися до памʼятника генералу Ватутіну.

Там їх теж чекала поліція, не даючи наблизитися до скульптури. У результаті учасники акції обмежилися тим, що закидали памʼятники яйцями і пообіцяли закінчити «декомунізацію» в інший день.

Правоохоронцями керував начальник головного управління Нацполиции в Києві Андрій Крищенко. Він заявив, що не проти знесення памʼятника, тільки законним шляхом. «Так, це символ комуністичної ідеології, але тут знаходиться маса поховань, і певні процедури треба вирішувати у законодавчому полі. Цей памʼятник потрібно прибирати, але законно», — сказав глава поліції столиці. Андрій Крищенко додав, що сходи активістам повернуть. «Коли активісти намагалися вчинити активні дії, поліція відтіснила, спорядження ми вилучили, ми його повернемо, воно не заборонено», — додав він вже після акції.

13 жовтня Добровольческое рух ОУН закликало «максимально зашкодити» памʼятник генералу Ватутіну в Києві. Акцію також підтримали організації «Чорний комітет», «Білий Молот», «СМУГА».

Це не останній захід, яке патріотичні організації запланували на сьогодні. В 16:00 партія «Національний корпус» збирається провести хода на честь річниці створення УПА. В ньому будуть брати участь «Національні дружини», ВО «Свобода», «Правий сектор», Конгрес українських націоналістів, ОУН, C14, ВО «Тризуб». Хода завершиться на Європейській площі. Там націоналісти планують поставити всеукраїнський рекорд за колективним виконанням гімну воїнів «Зродились ми у великий час».