В Італії заарештували мера міста, який 20 років приймав мігрантів. Тепер їх виселять

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
В Італії заарештували мера міста, який 20 років приймав мігрантів. Тепер їх виселять

Soledad Amarilla / Ministerio de Cultura de la Nación

Міністерство внутрішніх справ Італії планує виселити всіх мігрантів з міста Ріаче, яке 20 років спеціально запрошувало їх там мешкати. Про це повідомила ВВС.

Виселення повʼязане безпосередньо з арештом мера міста Доменіко Лучано. Його звинувачують в організації шлюбів для імміграційних цілей. Зараз він під домашнім арештом.

Чим знаменитий мер?

У 1998 році Лучано почав у своєму малонаселеному містечку програму з залучення мігрантів. Тоді населення Ріаче складало всього 2 тисячі осіб, місто спустіло. Мер запустив для приїжджих незвичайну програму — мігрантам пропонувалося обживати покинуті будинки, вчитися та працювати. За 20 років приїхали та залишилися в населеному пункті кілька сотень мігрантів. У 2016 році Лучано потрапив у ТОП-50 світових лідерів за версією журналу Fortune.

Що тепер відбувається в місті?

Арешт Лучано викликав хвилю протестів і дискусію про таку модель інтеграції мігрантів на національному рівні. Сам мер готується оскаржити арешт.

«Як можна думати про те, щоб знищити «модель Ріаче», яка була описана багатьма людьми, політиками, інтелектуалами та художниками як незвичайний досвід?», — прокоментував він свій арешт та примусове вивезення мігрантів з міста.

У відповідь Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні, який є лідером правої партії «Ліга», заявив, що уряд «оголосив війну імміграційному бізнесу».

У чому звинувачують Лучано?

Доменіко Лучано звинувачують в організації фіктивних шлюбів для мігрантів. За італійським законодавством, саме мер відповідає за реєстрацію громадянських союзів. Телефон мера прослуховували, і з однієї з розмов дізналися, що він пропонував нігерійці вийти заміж, оскільки їй тричі відмовляли в італійській візі.

Лучано також звинувачують у розподілі послуг зі збору сміття між двома компаніями без необхідних тендерів. Це звинувачення теж повʼязано з програмою міграції в місті. Обидві компанії були громадськими кооперативами, які створили «для забезпечення роботи мешканців Ріаче та мігрантів». Критики уряду кажуть, що єдиний злочин мера полягав у його людяності.