CBS: «Я дав зброю, а Обама — подушки». Трамп про допомогу Україні, причетність Путіна до отруєнь і відставку глави Пентагону

Автор:
Олена Мельник
Дата:
CBS: «Я дав зброю, а Обама — подушки». Трамп про допомогу Україні, причетність Путіна до отруєнь і відставку глави Пентагону

Chip Somodevilla / Getty Images

Президент США Дональд Трамп дав інтервʼю американському телеканалу CBS News, в якому заявив, що дав Україні зброї більше, ніж Барак Обама, не виключив можливу причетність президента Росії Володимира Путіна до політичних убивств та отруєнь, а також натякнув на ймовірну відставку глави Пентагону Джеймса Меттіса. theБабель зібрав головні заяви американського лідера.

Про можливу відставку Меттіса

Дональд Трамп вважає, що міністр оборони Джеймс Меттіс може стати однією з наступних ключових офіційних осіб, які покинуть його адміністрацію. Він каже, що не впевнений, що Меттіс планує піти у відставку, але допустив таку можливість. «Є люди, якими я незадоволений. У мене є люди, від яких я не в захваті. І у мене є інші люди, якими я захоплююся», — сказав Трамп.

Він додав, що Меттіс не повідомляв про намір піти, але Трамп і не відповів прямо на питання. «Я обідав з ним два дні тому. У мене з ним дуже хороші відносини. Може бути, він має намір [піти]. Я думаю, що він свого роду демократ, якщо ви хочете знати правду. Він може піти. Я маю на увазі, що в якийсь момент всі йдуть. Усі. Люди йдуть. Це Вашингтон», — сказав Трамп.

Про причетність Путіна до вбивств і отруєнь

Трампа запитали, чи згоден він з думкою, що Путін причетний до вбивств та отруєнь. Президент США сказа: «Напевно, так. Напевно». Але підкреслив, що це відбувається не в його країні. «Звичайно, вони [росіяни] не повинні цього робити», — сказав Трамп.

Ведуча зазначила, що Трамп не критикує Путіна публічно. На що американський лідер заявив, що у нього була «дуже складна і дуже гарна» зустріч із Путіним у Гельсінкі, і він «виявив твердість» із російським президентом.

Про втручання Китаю у американські вибори

Трамп вважає, що не тільки Росія, але й Китай втручався в американські вибори у 2016 році. «Я думаю, що Китай теж втручався. І я думаю, що, чесно кажучи, Китай є більшою проблемою», — заявив американський президент.

Про Україну

Дональд Трамп стверджує, що допоміг Україні більше, ніж його попередник Барак Обама. «Я той, хто дав Україні наступальне озброєння й протитанкові системи [Javelin]. Обама цього не зробив. Ви знаєте, що він відправив? Він послав подушки і ковдри», — сказав він, додавши, що саме Обама «віддав частину України», яку зараз контролює РФ.