РПЦ розірвала всі стосунки із Вселенським патріархом. Вона не визнає автокефалію УПЦ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
РПЦ розірвала всі стосунки із Вселенським патріархом. Вона не визнає автокефалію УПЦ

Steven Kelley / Flickr

Російська православна церква розірвала євхаристійне спілкування із Вселенським патріархом, передає ТАСС.

«На засіданні Священного Синоду було прийнято рішення про повний розрив спілкування з Константинопольським патріархатом», — сказав керівник відділу зовнішніх церковних звʼязків РПЦ митрополит Іларіон.

14 вересня Синод РПЦ вже розірвав офіційні відносини з КПЦ і призупинив спільні богослужіння з ієрархами Константинопольського патріархату. Тепер же між церквами розірвано і євхаристійне спілкування — можливість для вірян однієї Церкви причащатися в храмах іншої. Тобто відносини між ними повністю припиняються.

Іларіон додав, що РПЦ не визнає рішення Константинопольського патріархату про надання Українській православній церкві автокефалії.

«Було прийнято рішення про скасування акту Константинопольського патріархату 1686 року про включення Київської митрополії до складу Московського патріархату, а також було прийнято рішення про заснування ставропігії Константинопольського патріархату в Україні. Усі ці рішення з погляду РПЦ є беззаконними та канонічно нікчемними. РПЦ не приймає цих рішень, не буде їх дотримуватися», — підкреслив він.

РПЦ сподівається на те, що Вселенський патріарх змінить свої останні рішення щодо Україні. «Але доти, доки ці зміни не сталися, поки ці беззаконні та антиканонічні рішення залишаються в силі, ми не зможемо перебувати в спілкуванні з цією церквою, яка опинилася сьогодні в розколі», — заявив митрополит.

11 жовтня Вселенський патріархат зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ в 1686 році було незаконним. Це викликало різку критику представників РПЦ і УПЦ МП. Константинополь звинуватили в тому, що він «руйнує основи православʼя». Також звучали заклики піддати анафемі Вселенського патріарха Варфоломія. Рішення Константинополя обговорювала навіть Рада безпеки Росії.