«Розкольницька православна церква». Соцмережі пророкують повну ізоляцію РПЦ

Дата:

Російська православна церква провела Синод, на якому остаточно розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом. Це означає, що віряни однієї Церкви тепер втрачають можливість причащатися в храмах іншої, що фактично свідчить про остаточний розрив між ними.

Крім того, представники РПЦ заявили, що не визнають останніх рішень Вселенського патріарха щодо автокефалії для Української православної церкви та зняття анафеми з голови УПЦ КП Філарета.

Користувачі соціальних мереж не залишили без уваги цю подію. На думку багатьох, рішення Синоду призведе до повної ізоляції Російської православної церкви.

Секретар УПЦ КП Євстратій Зоря зазначив, що синод РПЦ повторює ізоляційну політику керівництва Росії.

Народний депутат Віктор Балога вказує патріарху Кирилу на його головні прорахунки.

Політтехнолог Олег Медведєв у звʼязку з рішенням Синоду РПЦ згадує радянський анекдот, а також нагадує про участь у засіданні Синоду предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія.

А ось богослов Андрій Дудченко покладає провину за подію на політиків і закликає православних визначитися, на чиєму вони боці.

Журналіст Віталій Портніков між тим нагадав про аналогічний випадок, коли Константинопольський патріархат відновив свою юрисдикцію на території Естонії.

Політолог Віктор Таран розмірковує над тим, яке рішення тепер приймуть інші великі православні церкви — приєднатися до РПЦ чи до Константинополя?

Не обійшлося і без жартів. Деякі пропонують відзначити розрив РПЦ і Константинополя «текілою на Майдані».