Російська церква розірвала відносини з Константинополем: повний текст рішення

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Російська церква розірвала відносини з Константинополем: повний текст рішення

Пресс-служба Правительства России

У понеділок, 15 жовтня, Російська православна церква провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання Томосу про автокефалію Українській церкві. Повний текст рішення РПЦ опублікований на її сайті. Його основні тези:

«Зі щирим болем Священний синод Російської православної церкви сприйняв опубліковане 11 жовтня 2018 року повідомлення Константинопольської патріархії про прийняті рішення Священного синоду Константинопольського патріархату: про підтвердження наміру «надати автокефалію Українській церкві»; про відкриття в Києві «ставропігії» Константинопольського патріарха; про «відновлення в архієрейському або ієрейському чині» лідерів українського розколу (В листопаді 1991 року помісний Собор УПЦ під керівництвом Філарета прийняв рішення про автокефалію УПЦ, щоб створити незалежну церкву в Україні) і їх послідовників і «повернення їх вірян в церковне спілкування»; про «скасування дії» соборної грамоти Константинопольського патріархату 1686 року, що стосується передачі Київської митрополії до складу Московського патріархату».

«Рішення Константинопольського патріархату про «відновлення» канонічного статусу та прийняття в спілкування колишнього митрополита Філарета Денисенка, відлученого від Церкви, ігнорує низку послідовних рішень Архієрейських соборів Руської православної церкви, правомірність яких не підлягає сумніву».

«Архієрейський Собор Російської православної церкви ухвалою від 11 червня 1992 року підтвердив рішення Харківського Собору та позбавив Філарета Денисенка сану разом зі всіма ступенями священства за такими звинуваченнями: «Жорстоке і зарозуміле ставлення до підвідомчого духовенства, диктат і шантаж (Тит. 1. 7-8; Апостольське правило 27); внесення своєю поведінкою і особистим життям спокуси в середовище вірян (Мф. 18:7; I Вселенського Собору, правило 3, VI Вселенського Собору правило 5); клятвопорушення (Апостольське правило 25); публічний наклеп та хула на Архієрейський Собор (II Вселенського Собору правило 6); вчинення священнодійств, включаючи освячення, у стані заборони (Апостольське правило 28); здійснення розколу в Церкві (Двократного Собору правило 15)». Усі рукоположення, вчинені Філаретом у забороненому стані з 27 травня 1992 року та накладені ним заборони визнані недійсними.

«Визначенням Архієрейського Собору Російської Православної Церкви 1997 року він був підданий анафемі».

«Зазначені рішення були визнані всіма Помісними Православними Церквами, у тому числі і Константинопольською Церквою».

«Акт 1686 року, що підтверджує перебування Київської митрополії у складі Московського Патріархату і підписаний Святішим Константинопольським Патріархом Діонісієм IV і Священним Синодом Константинопольської Церкви, перегляду не підлягає. Рішення про його «відкликання» канонічно мізерне. Інакше було б можливим анулювання будь-якого документа, що визначає канонічну територію і статус Помісної Церкви — незалежно від його давності, авторитетності та загальноцерковного визнання».

«Спроба Константинопольської Патріархії вирішувати долю Української Православної Церкви без її згоди є антиканонічним посяганням на чужі церковні уділи».

«Закликаємо Предстоятелів і Священні Синоди Помісних Православних Церков до належної оцінки вищезазначених антиканонічних діянь Константинопольського Патріархату і спільного пошуку шляхів виходу з важкої кризи, що роздирає тіло Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви».

«Висловлюємо всебічну підтримку Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію і всій повноті Української Православної Церкви в особливо важкий для неї час. Молимося про зміцнення її вірних чад у мужньому стоянні за правду та єдність канонічної Церкви в Україні».

«Просимо архіпастирів, духовенство, чернецтво та мирян усієї Російської Православної Церкви посилити молитви за єдиновірних братів і сестер в Україні. Молитовний покров Пресвятої Цариці Небесної, преподобних отців Києво-Печерських, преподобного Іова Почаївського, новомучеників, сповідників та усіх святих Церкви Російської хай буде над усіма нами».

11 жовтня Вселенський патріархат зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним. Це викликало різку критику представників РПЦ і УПЦ МП. Константинополь звинуватили в тому, що він «руйнує основи православʼя». Також звучали заклики піддати анафемі Вселенського патріарха Варфоломія. Рішення Константинополя обговорювала навіть Рада безпеки Росії.

Представники РПЦ заявили, що не визнають останніх рішень Вселенського патріарха щодо автокефалії для Української православної церкви та зняття анафеми з голови УПЦ КП Філарета. Після цього РПЦ розірвала євхаристійне спілкування із Вселенським патріархом.

Користувачі соціальних мереж не залишили без уваги цю подію. На думку багатьох, рішення Синоду призведе до повної ізоляції Російської православної церкви.