Порошенко пропонує передати Андріївську церкву Вселенському патріарху. В самій церкві нічого про це не знають

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Петро Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріарху. Про це заявила представник президента у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко (БПП), пише Інтерфакс-Україна.

Луценко зазначила, що президент зробить це в найближчі дні «як символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну».

У самій Андріївській церкві нічого не знають про цю ініціативу. У коментарі theБабель протоієрей УАПЦ, ключник Андріївської церкви Віталій Данчак заявив, що для нього ця інформація стала сюрпризом. «Мені з ранку дзвонять журналісти, цю новину я дізнався від них. У нас немає поки ніякої інформації про це рішення. Мабуть, слід почекати поки зʼявиться офіційний документ, тоді ми сформуємо позицію », - пояснив він.

Він додав, що після того, як рішення про передачу візьмуть, УАПЦ буде вирішувати, що робити далі. «Збереться архієрейський собор і буде разом з предстоятелем нашої церкви приймати рішення», - додав Данчак. На питання, як передача храму може торкнутися прихожан, протоієрей відповів, що це також буде вирішувати архієрейський собор.

Крім того, ключник зазначив, що в самому храмі вже три роки тривати реконструкція. «Вже три роки йде реконструкція. У холод і спеку, в дощ і мороз ми служимо на сходинках перед храмом. По неділях і великих церковних свят. Приходить багато прихожан і нам не хочеться переривати служіння », - розповів протоієрей. Він додав, що представники Національного заповідника «Софія Київська», до складу якого входить Андріївська церква, запевняють, що реконструкцію планують завершити до кінця 2019 року.

Андріївську церкву збудували у стилі бароко за проектом архітектора Бартоломео Растреллі в 1754 році на Андріївській горі в Києві. Зараз це діюча церква Української автокефальної православної церкви. Там проводяться щоденні ранкові літургії та вечірні богослужіння, освячення води, хрещення, вінчання і правляться треби.

11 жовтня, після засідання Синоду Вселенського патріархату, Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом скличуть Архієрейський собор.

У ньому візьмуть участь архієреї всіх трьох православних церков України: Київського патріархату, Автокефальної церкви і частини Московського патріархату, які захочуть обʼєднання. Точна дата обʼєднавчого собору поки невідома.

15 жовтня Синод Російської православної церкви розірвав євхаристійні відносини із Вселенським патріархатом. Причиною цьому послужили рішення синоду Константинопольського патріархату, якими він зняв анафему з Філарета та скасував приєднання Київської митрополії до РПЦ в 1686 році.