Митрополита УПЦ МП Драбинка звинуватили у переході в Константинопольський патріархат. Він усе спростовує. Що відбувається?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Митрополита УПЦ МП Драбинка звинуватили у переході в Константинопольський патріархат. Він усе спростовує. Що відбувається?

Марків Михайло / УНІАН

Рішення Синоду Вселенського патріархату про надання Україні автокефалії, а також підготовка Архієрейського собору за обʼєднання православних церков у Єдину помісну церкву розпалили пристрасті не тільки серед парафіян, а й серед вищого духовенства.

Зокрема резонанс викликала заява митрополита Української православної церкви Московського патріархату Олександра Драбинка про те, що Україна тепер є територією відновленої митрополії Константинопольського патріархату, а священнослужителі — кліриками Вселенського патріарха. Про це він заявив в інтервʼю «Громадському».

«Синод Константинопольської церкви скасував на останньому засіданні, ми це знаємо, передачу Київської митрополії Московському патріархату, акт 1686 року. І з тих пір ми можемо вважати, що територія України є територією відновленої митрополії Константинопольського патріархату. Власне, і всі ми, з цього моменту, коли рішення прийнято і підписано, є, на сьогоднішній день, кліриками Константинопольської церкви», — сказав Драбинко. (на відео — з 31:55).

Ґрунтуючись на цих словах, низка українських і російських ЗМІ вийшли із заголовками про те, що митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко) оголосив про перехід у Константинопольський патріархат.

Що насправді сказав Драбинко?

Під час інтервʼю митрополит дійсно висловив такі думки. Однак він сказав їх у контексті питання про те, хто повинен очолити процес обʼєднання та створення єдиної Української православної церкви. Драбинко пояснив, що якщо Константинопольський патріарх скасував підпорядкування Києва Московському патріархату і відновив свою юрисдикцію над Україною, то всі українські православні ієрархи стають кліриками Вселенського патріарха. І саме Константинопольський патріарх курирує обʼєднання православних церков в Україні.

Драбинко додав, що зараз УПЦ МП необхідно провести парафіяльні і єпархіальні збори, а пізніше — собор, на якому прийняти рішення, як діяти далі з урахуванням думки парафіян.