У Швейцарії арештували мільйони «банкіра Януковича» Сергія Курченка

Дата:
У Швейцарії арештували мільйони «банкіра Януковича» Сергія Курченка

Фото УНІАН

УШвейцарії арештовані рахунки олігарха і соратника екс-президента Віктора Януковича — Сергія Курченка. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Усього на рахунках Курченка заморозили $2 млн. У ГПУ заявили, що це лише один з рахунків, на який перераховували гроші з України. Цим займався один із колишніх топ-менеджерів Брокбізнесбанку. Його імʼя не називають.

У чому річ?

Курченка підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації доходів з січня 2010 року по лютий 2014 року (під час президентства Януковича).

Мова йде про незаконне заволодіння майном Національного банку, компаній «Укрнафта», «Укргазвидобування», Реал Банку, Брокбізнесбанку. Генпрокуратура оцінює збитки від злочинів Курченка в 14 млрд грн.

Брокбізнесбанк Курченко купив у 2013 році. З нього було виведено близько 2 млрд грн, після чого визнано неплатоспроможним та ліквідовано.

Слідчі зʼясували, що гроші з банку виводили через видачу фіктивних кредитів підконтрольним юрфірмам.

У січні 2018 року колишній топ-менеджер Брокбізнесбанку Юрій Виноград зізнався у сприянні Курченку і завив, що допомагав вивести з банку понад 1,4 млрд грн. Винограда засудили до 5 років позбавлення волі умовно.