Фільм за сценарієм Сенцова зніме режисер «Кіборгів»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Фільм за сценарієм Сенцова зніме режисер «Кіборгів»

ATR / Олег Сенцов

В України знімуть повнометражний фільм «Номери» за сценарієм засудженого в Росії Олега Сенцова, режисером-постановником якого виступає сам автор, повідомляє Міністерство культури.

Своє бачення фільму режисер викладав у листах, які надсилав колегам з колонії. «Номери» — це не кіно увчистому вигляді, але й не до кінця театр, це – утопія, буфонада, гротеск. Десяток пронумерованих персонажів, страшних і смішних одночасно, які застрягли у ще більш чудернацькому світі. Замкнутий простір їх існування, предмети побуту, що їх оточують, атмосфера затхлості», — написав Сенцов в одному з листів.

Кінопроект отримав фінансову підтримку Міністерства культури за результатами конкурсного відбору. «Ми віримо, що Олег Сенцов неодмінно буде працювати над стрічкою особисто, але для того, щоб запустити проект необхідно було затвердити його співрежисера. У своєму листі Олег делегує право бути співрежисером своєї стрічки відомому українському режисеру Ахтему Сеітаблаєву, якого називає своїм кримським братом», — розповів міністр культури Євген Ніщук.

Продюсером фільму буде Анна Паленчук, копродюсером — Даріуш Яблонський. Сестра режисера Наталія Каплан зазначила, що він дуже хотів поставити п’єсу «Номери». «Я повністю довіряю команді, яка працює над фільмом і перебуває на постійному зв’язку з Олегом. А також мене дуже тішить, що і під час голодування, коли Олегу було фізично важко, він продовжував наполегливо працювати», — зазначила вона.

За час ув’язнення Сенцов написав п’ять п’єс, збірку оповідань та роман, але наразі невідомо, про що вони, бо режисер сказав, що «його творчий доробок вийде з тюрми тільки разом з ним».

16 жовтня Каплан заявила, що Сенцов перебуває в реанімації лікарні міста Лабитнангі і зазначила, що «зараз ніхто не може сказати, чи виживе Олег». Проте в Ямало-Ненецькому управлінні Федеральної служби виконання покарань Росії стверджують, що гірше Сенцову не стало, і він не в реанімації, а в медичній частині колонії.