«Маємо отримати щось натомість». УАПЦ згодна передати Андріївський собор у користування Вселенському патріарху

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Маємо отримати щось натомість». УАПЦ згодна передати Андріївський собор у користування Вселенському патріарху

Фото УНІАН

«Українська автокефальна церква згодна передати Андріївську церкву в Києві в користування Вселенському патріарху», — заявив в ефірі телеканалу ZIK предстоятель УАПЦ митрополит Макарій.

Митрополит зазначив, що УАПЦ погоджується передати собор, якщо сама увійде до Помісної православної церкви. «Коли я поминаю патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати єдиним кафедральним собором, і ми жертвуємо ним», — прокоментував митрополит. Макарій додав, що якщо УАПЦ жертвує свій єдиний собор, то мусить «щось отримати натомість».

Учора стало відомо, що президент Петро Порошенко планує подати до Верховної Ради законопроект про передачу Андріївської церкви в користування Константинопольському патріарху.

У коментарі theБабелю протоієрей УАПЦ, ключник Андріївської церкви Віталій Данчак заявив, що для нього ця інформація стала сюрпризом. «Мені зранку дзвонять журналісти, цю новину я дізнався від них. У нас немає поки жодної інформації про це рішення. Мабуть, слід почекати, поки зʼявиться офіційний документ, тоді ми сформуємо позицію», —пояснив він.