#MeToo в парламентах Європи: 85% жінок-депутатів зазнали сексуальних домагань і насильства

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У парламентах по всій Європі розповсюджені випадки сексизму, жорстокого поводження та насильства щодо жінок, йдеться в дослідженні Міжпарламентського союзу та Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Дослідження показує, що:

· 85% жінок-депутатів зазнали психологічного насильства в парламенті;

· жінки-депутати у віці до 40 років частіше піддаються переслідуванню;

· жіночий парламентський персонал зазнає більшого сексуального насильства, ніж жінки-депутати;

· більшість парламентів не мають механізмів, які дозволяють жінкам висловитися.

Такі дані отримали після опитування 123 жінок із 45 парламентів європейських країн. У вибірці — 81 жінка є депутаткою, а ще 42 — штатними співробітницями парламентів.

«На жаль, дослідження вказує на сумну реальність. Рух #MeToo не обійшов світ політики. Поки є нерівність між жінками та чоловіками, жодна жінка не буде врятована від насильства та домагань», — сказала президент ПАРЄ Ліліан Морі Паскʼє.

47% опитаних жінок розповіли, що отримували погрози вбивства, зґвалтування або побиття. 68% чули на свою адресу сексистські коментарі, що стосувались їх зовнішності та гендерних стереотипів. Водночас 25% опитаних жінок заявили, що зазнали сексуального насильства. 58% жінок розповіли, що отримували погрози сексистського характеру в соціальних мережах.

Дослідження показало, що менше чверті жінок депутатів (23,5%) і лише 6% працівниць парламентського персоналу, які зазнали сексуального переслідування, повідомили про інцидент. Деякі поскаржились, що в їх парламенті немає механізму повідомлення про подібні випадки.

#MeToo — популярний хештег, який розповсюдився в соціальних мережах в жовтні 2017 року і підкреслює засудження сексуального насильства і домагань. Кампанія розпочалася зі звинувачення в сексуальному насильстві і домаганнях кінопродюсера Харві Вайнштейна. Проти нього порушили шість кримінальних справ у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Лондоні. Йому предʼявили звинувачення в секс-торгівлі та хижацькому сексуальному насильстві (predatory sexual assault), за яке загрожує довічне увʼязнення.

У вересні 81-річного американського актора, коміка і продюсера Білла Косбі засудили до тюремного увʼязнення за зґвалтування з застосуванням наркотиків. Це вважається першим вироком у межах кампанії #MeToo.

Тепер мільйони людей у всьому світі використовують цей хештег для того, щоб розповісти про свій досвід.