Прокуратура Грузії звинуватила екс-президента Саакашвілі в убивстві опозиціонера

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Прокуратура Грузії звинуватила екс-президента Саакашвілі в убивстві опозиціонера

facebook.com

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі причетний до вбивства відомого опозиціонера і бізнесмена Аркадія (Бадрі) Патаркацишвілі, заявили в головній прокуратурі Грузії .

У справі за фактом перевищення службових повноважень та підготовки вбивства затриманий колишній високопоставлений співробітник Міністерства внутрішніх справ країни, ще двоє підозрюваних, чиновників МВС, вже знаходяться під вартою за іншими епізодами. Їм предʼявлені звинувачення.

Які докази?

У прокуратурі заявили, що саме Саакашвілі санкціонував убивство. У правоохоронців є два записи від 4 та 5 лютого 2007 року, де обговорюється підготовка злочину. Їх виявили під час обшуку в одного з обвинувачених. Згідно із записами, один з підозрюваних намагався підключити до справи охоронця Патаркацишвілі.

Під час розмови він підтверджує, що питання підготовки вбивства санкціонований Саакашвілі, оскільки Бадрі Патаркацишвілі був його політичним опонентом та ворогом керівництва. У прокуратурі заявили, що завдяки запису також встановлено, що ліквідацію повинен був здійснити ДКБ.

Відомство зазначає, що на другому аудіозаписі екс-чиновники обговорюють підготовку злочину, вони встановлюють списки оточення бізнесмена, охорони, вивчають його щоденний маршрут. Вони також розглядають різні версії вбивства — «зокрема отруєння такою речовиною, яка б викликала ефект природної смерті».

На записі підтверджується, що всі питання щодо методів ліквідації узгоджуються з Дато Ахалая (до липня 2012 року він був начальником департаменту конституційної безпеки МВС Грузії).

Затриманим екс-чиновникам загрожує від 16 до 20 років тюремного покарання. Слідство у справі триває.

Що каже сам Саакашвілі?

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі називає абсурдними звинувачення прокуратури.

«У Грузії ми дуже близькі до перемоги на президентських виборах, які заплановані на 28 жовтня. Наш кандидат, Григол Вашадзе, лідирує в опитуваннях з величезним відривом, і кремлівські шавки з «Грузинської мрії» [політична партія Грузії, заснована 19 квітня 2012 року ] від цього у розпачі», — прокоментував він.

Хто такий опозиціонер Патаркацишвілі?

Бадрі Патаркацишвілі — бізнесмен, соратник російського олігарха Бориса Березовського, відомий грузинський опозиціонер, якого місцева влада звинувачувала в підготовці держперевороту.

12 лютого 2008 року, коли йому було 53, він раптово помер у своєму будинку в Лондоні. За даними лікарів, він помер від серцевого нападу. За кілька місяців до цього бізнесмен почав активно займатися політикою. Патаркацишвілі заявив про створення у Грузії опозиційної партії і висунув свою кандидатуру на президентські вибори.