Інвестори Facebook запропонували звільнити Цукерберга. Але це малоймовірно

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Інвестори Facebook запропонували звільнити Цукерберга. Але це малоймовірно

Justin Sullivan / Getty Images

Кілька американських інвестиційних фондів, які володіють частками в компанії Facebook, підтримали ініціативу змістити Марка Цукерберга з посади голови ради директорів компанії, пише Reuters.

Цю пропозицію в червні висунув хедж-фонд Trillium Asset Management. Тепер ідею підтримали казначейства Род-Айленду, Іллінойсу і Пенсильванії, а також ревізор міського пенсійного фонду Нью-Йорка Скотт Стрінгер. На їхню думку, Цукерберг не зміг гідно відреагувати на низку гучних скандалів.

Пропозицію винесуть на голосування ради директорів Facebook у травні 2019 року. Проте вже зараз можна сказати, що її навряд чи підтримають. Справа в тому, що у Facebook є акції двох класів — A і B, при цьому цінні папери класу B дають в десять разів більше голосуючих прав, ніж акції класу A. У розпорядженні Цукерберга зараз більша частина акцій B, він контролює близько 60% усіх голосів.

Тим не менш, підтримка фондами цієї ініціативи може призвести до того, що вони посилять контроль над управлінням компанією, і воно стане корпоративним. Зараз Цукерберг фактично керує нею сам та може не прислухатися до думки інвесторів.

У Facebook поки відмовляються коментувати це питання.

28 вересня Facebook виявив пролом у системі безпеки і скинув паролі 90 млн користувачів в усьому світі. У компанії не знають, хто стоїть за цією атакою, і де базуються зловмисники. ЄС почав розслідувати атаку на Facebook. Це загрожує компанії штрафом $1,6 млрд.

У квітні Цукерберг визнав, що персональні дані користувачів були передані в політичну консалтингову фірму Cambridge Analytica без їх згоди та стали доступні російським спецслужбам.