Рада передала Андріївську церкву Вселенському патріархату

Дата:
Рада передала Андріївську церкву Вселенському патріархату

Фото УНІАН

Верховна Рада з другої спроби підтримала передачу Андріївської церкви в постійне користування Вселенському патріархату. «За» проголосували 237 народних депутатів.

Спочатку народні депутати віддали лише 216 голосів за законопроект, повністю не голосувала фракція «Опозиційного блоку», Радикальна партія — 2 голоси, «Батьківщина» — 9, «Воля народу» — 5.

Спікер Ради Андрій Парубій наполіг на повторному голосуванні, і з другої спроби законопроект підтримали 237 парламентаріїв.

Законопроект №9208 «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська» напередодні зареєстрував у парламенті Петро Порошенко.

«Апостол Андрій Первозванний, який є патроном цього храму, одночасно є засновником і Візантійської кафедри, на базі якої згодом утвердилася і розвинулася Константинопольська Православна Патріархія. Саме Апостол Андрій був першим християнським благовісником, який прийшов на схили київських придніпровських круч і поставив тут хрест», — йдеться в документі.

Автори законопроекту пишуть, що передача церкви «засвідчить виняткову повагу до авторитету й ролі Церкви-Матері в історії розвитку української духовної традиції та сприятиме наданню українській церкві Томосу про автокефалію».