Нацрада вважає, що в ефірі NewsOne розпалюють ворожнечу. Але телеканал поки не штрафуватимуть

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Нацрада вважає, що в ефірі NewsOne розпалюють ворожнечу. Але телеканал поки не штрафуватимуть

Instagram / newsone_tv

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення встановила, що в ефірі телеканала NewsOne лунають висловлювання, які розпалюють ворожнечу, пише «Детектор медіа».

Під час позапланової перевірки каналу Нацрада зафіксувала заклики до розвʼязування агресивної війни та пропаганду розпалювання міжнаціональної, расової та релігійної ворожнечі та ненависті. Такі висловлювання робили колишній міністр юстиції Олена Лукаш, колишній міністр транспорту Євген Червоненко, депутат Верховної Ради Михайло Добкін (фракція «Опозиційний блок»). Також регулятор отримав лист від Служби безпеки України, де наголошується, що «в ефірі каналу систематично присутні кліше російської пропаганди».

Детектор медіа

Детектор медіа

Детектор медіа

Але представники каналу наголошують, що ці звинувачення стосуються саме фізичних осіб, які висловлювались, а не мовника. Лукаш на засіданні Нацради запитала, чому, якщо немає претензій особисто до неї, є претензії до каналу.

Член Нацради Уляна Фещук підкреслила, що регулятор оцінює діяльність лише своїх ліцензіатів, а не фізичних осіб. Після виступу представників каналу регулятор проголосував за перенесення розгляду питання. «Дехто з членів Нацради наполягав на прийнятті рішення. Але більшість вважає, що проект рішення слід допрацювати. Ознайомитись із поясненнями Олени Лукаш, а також звернутися до інших інституцій, щоб отримати експертизу вказаних висловлювань», — сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

Якщо Нацрада все ж вирішить покарати канал, штраф становитиме 25% від ліцензійного збору.

Цю позапланову перевірку регулятор призначив ще в червні. А на засіданні 11 жовтня Нацрада призначила ще одну — через інформацію про зміну власника телеканалу. 12 жовтня вона також призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» через скарги на те, що і він використовує «мову ненависті та ворожнечі».

На початку жовтня Рада запропонувала РНБО застосувати санкції до телеканалів «112 Україна» і NewsOne. Вони передбачають позбавлення ліцензії, заборону користування радіочастотами та блокування активів.