Доступ ГПУ до телефону журналістки Седлецької: ЄСПЛ продовжив заборону на перевірку даних

Дата:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) продовжив заборону на доступ до даних телефону головного редактора програми «Схеми» Наталії Седлецької. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на лист ЄСПЛ.

Заборона має необмежений строк і буде діяти «до окремого розпорядження».

ЄСПЛ також зобовʼязав уряд України не допускати органи влади до даних рішення Апеляційного суду Києва від 18 вересня 2018 року.

Це не перша заборона на перевірку слідчими ГПУ телефону Седлецької .Відповідно до проміжного рішення ЄСПЛ у справі «Седлецька проти України», попередня заборона діяла з 18 вересня по 18 жовтня.

З чого все почалося?

27 серпня Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ доступ до телефонних розмов журналістів — свідків у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Слідчі ГПУ отримали доступ до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських.

Доступ силовиків до телефонів працівників ЗМІ викликав резонанс в медійному співтоваристві. Журналісти виступили на підтримку Наталії Седлецької, а її адвокати звернулися зі скаргою до ЄСПЛ.