Associated Press: США почали федеральне розслідування через педофілію в католицькій церкві

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Associated Press: США почали федеральне розслідування через педофілію в католицькій церкві

Bartek Miskiewicz / Flickr

Міністерство юстиції відкрило розслідування у звʼязку з сексуальним насильством над дітьми в католицькій церкві в штаті Пенсильванія, повідомляє Associated Press.

За словами джерел, знайомих з розслідуванням, священикам уже надсилають повістки, щоб вони надали конфіденційні матеріали та свідчення. Представники чотирьох католицьких єпархій — Філадельфія, Ері, Аллентаун і Гаррісбург — підтвердили, що отримували повістки та запевнили, що співпрацюють зі слідством. Ще в чотирьох єпархіях штату ситуацію не прокоментували.

Прокурор Вільям Мак-Свейн хоче встановити, чи здійснили священики, єпископи, семінаристи або представники церкви федеральні злочини. Він зажадав, щоб єпископи передали будь-які свідчення того, що хто-небудь з їхніх рядів вчиняв незаконні дії проти дітей; відправляв зображення або повідомлення сексуального характеру по телефону або компʼютеру; велів кому-небудь не звертатися в поліцію; покривав підозрюваних у насильстві; використовував гроші або інші активи в межах скандалу.

«Це буде неймовірно, якщо ми побачимо, що прокурор США розслідує католицькі справи, адже федеральний уряд досі зовсім не звертав на них уваги», — зазначає Марсі Гамільтон, професор Університету Пенсильванії.

14 серпня Велике журі присяжних опублікувало доповідь за підсумками розслідування педофілії в штаті Пенсильванія. Воно встановило, що 300 католицьких священиків протягом останніх 70 років розбестили більше тисячі дітей.

12 жовтня Папа Римський Франциск прийняв відставку архієпископа Вашингтона кардинала Дональда Вюрла, якого звинувачували в покриванні педофілів у католицькій церкві. Проте досі влада США не висувала підозр священикам.