США тимчасово зняли санкції з голови «Роскосмосу» Рогозіна через NASA

Автор:
Олена Мельник
Дата:
США тимчасово зняли санкції з голови «Роскосмосу» Рогозіна через NASA

Alexei Filippov \ TASS via Getty Images

Главу Роскосмосу Дмитра Рогозіна тимчасово вивели з-під санкцій США, повідомляє ТАСС.

Рішення прийняла адміністрація Дональда Трампа, щоб росіянин зміг відвідати Сполучені Штати на запрошення NASA.

«Щоб генеральний директор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін зміг відвідати США, ми провели роботу у декількох напрямках. І домоглися його [тимчасового] виводу [з-під санкцій] з тим, щоб він прибув сюди і зустрівся з представниками NASA», — сказав в інтервʼю агентству директор NASA Джим Брайденстайн.

Деталей поїздки глава NASA не повідомив. Сам Брайденстайн приїжджав в Росію на початку жовтня. Він відвідав космодром «Байконур» і вперше зустрівся з Рогозіним.

Під санкції США Дмитро Рогозін потрапив у березні 2014 року, ще за президенства Барака Обами. Рогозін опинився у «чорному списку» з 11 громадян Росії і України за анексію Криму. Введені проти них санкції включають заборону на вʼїзд до США та заморожування активів.

Нагадаємо, NASA розглядає можливість того, що Міжнародна космічна станція якийсь час буде знаходитися на орбіті без екіпажу. Три космонавти, які зараз працюють на МКС, можуть залишатися там до січня 2019 року. Раніше планувалося, що вони повернуться на Землю у середині грудня.

Зміну астронавтам повинна була доставити ракета «Союз». Однак 11 жовтня їй довелося аварійно приземлитися незабаром після пуску .На випадок, якщо ракету не зможуть запустити до січня 2019 року, NASA пропонує керувати станцією з Землі, поки туди не доставлять нових космонавтів.