Вища рада правосуддя відсторонила суддю Цокол, яка відпустила Саакашвілі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Вища рада правосуддя (ВСП) відсторонила від посади суддю Печерського районного суду Києва Ларису Цокол, яка в грудні 2017 року відмовилась арештовувати лідера партії «Рух нових сил», екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Про це повідомлено на офіційному сайті відомства.

«Строк дії відсторонення суддів від вчинення правосуддя — до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати», — зазначили в ВСП.

Лідера «Руху нових сил», екс-президента Грузії та колишнього голову Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі поліція затримала ввечері 8 грудня 2017 року. Правоохоронці інкримінували йому порушення ч. 2 статті 256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності).

Прокуратура наполягала на домашньому арешті політика, але суддя Печерського суду Лариса Цокол відхилила клопотання ГПУ. Увечері 11 грудня Саакашвілі звільнили в залі суду.

У чому звинувачують суддю?

Після цього 22 грудня 2017 року Вища рада правосуддя розглянула дві скарги на суддю Цокол. Одну з них відхилили, а за іншою проти судді порушили дисциплінарну справу.

Цю скаргу громадянин Пікалов подав 14 березня 2017 року. Він заявив, що поведінка судді Цокол була неправомірною, коли вона розглядала справу за його скаргою на бездіяльність Печерського управління поліції Києва, який не вніс до ЄРДР (Єдиного реєстру досудових розлідувань) відомостей на підставі його заяви.

Тоді у Вищій раді правосуддя наголосили, що немає жодного звʼязку між цією дисциплінарною справою і тим, що вона обирала запобіжний захід Міхеілу Саакашвілі. Однак у ВРП не пояснили, чому скарги на суддю, які надійшли ще на початку весни 2017 року, почали розглядати відразу після її рішення у справі Саакашвілі.

Другу дисциплінарну справу стосовно судді Лариси Цокол порушили 30 липня 2018 року за скаргою заступника Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Антона Янчука. Він вимагав покарати суддю за те, що вона в червні 2015 року дозволила примусове виконання іноземного арбітражного рішення Торгової палати міста Стокгольма (Швеція). Рішенням Цокол владі України пропонувалося утриматися від накладення рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу компанією «Полтавська газонафтова компанія» за ставкою вище ніж 28%, яка була передбачена Податковим кодексом України до 31 липня 2014 року.

На думку Мінʼюсту, це рішення призвело до збитків держбюджету України на 597 млн грн.