Тимошенко оголосила про участь у саміті Римського клубу. В Радикальній партії назвали це «фейком». Хто говорить правду?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила про участь у саміті Римського клубу 17 жовтня. За словами політика, вона представляла Україну серед «міжнародних авторитетів і високопоставлених гостей». Нардеп від Радикальної партії Віктор Вовк у себе в Facebook повідомив, що це «фейк». Саміт Римського клубу — один з головних геополітичних заходів, на якому щороку збираються топ-політики і державні діячі. Хто каже правду?

Що сталося?

17 жовтня Тимошенко заявила про поїздку в Рим на саміт Римського клубу. На сторінці у Facebook вона написала про участь у засіданні клубу і додала фото.

«Сьогодні я в Римі, на саміті Римського клубу. Мені дуже приємно представляти Україну на таких потужних зборах світових інтелектуалів. Тут зібралися понад 400 визнаних міжнародних авторитетів і високопоставлених гостей з усього світу», — написала Тимошенко. Лідер «Батьківщини» також додала фото з новообраними співпрезидентами клубу Сандрін Діксон-Деклев і Мамфелой Рамфель.

Що кажуть «радикали»?

Народний депутат від фракції РП Віктор Вовк спростував заяви Тимошенко. Він сказав, що був єдиним офіційним представником України на засіданні клубу 16 жовтня (на день раніше, ніж заявила Тимошенко). 17—18 жовтня в Римі була «відкрита для всіх наукова конференція Римського клубу, присвячена його 50-річчю». На ній міг бути присутнім кожен бажаючий, попередньо зареєструвавшись на сайті.

«Цією можливістю скористалися понад 400 осіб, переважно студентів, викладачів університетів, науковців та журналістів з різних країн, які приїхали послухати інтелектуалів Римського клубу», — написав Вовк.

«Як повідомили мені в Секретаріаті Римського клубу, Тимошенко завчасно письмово зверталася до них з проханням про офіційну зустріч з керівництвом клубу, але їй було відмовлено», — додав нардеп.

Що кажуть у «Батьківщині»?

Замголови партії Григорій Немиря спростував слова Вовка і заявив, що саміт проходив 17—18 жовтня. При цьому він послався на сайт Римського клубу, сайт ювілейного саміту та сторінку клубу в Facebook. Варто зазначити, що на сторінках клубу ці заходи дійсно називаються самітом.

Пресс-служба ВО "Батьківщина"

Пресс-служба ВО "Батьківщина"

Пресс-служба ВО "Батьківщина"

Що говорить Римський клуб?

На офіційному сайті клубу фактично підтвердили слова Вовка про те, що він був єдиним офіційним представником України на саміті. Згідно з інформацією на сайті, саміт проходив 16—18 жовтня, а не 17—18, як повідомляють у «Батьківщині».

«Ми були раді вітати Віктора Вовка, Асоційованого члена клубу і віце-президента Української асоціації Римського клубу як єдиного представника України на зустрічі членів та щорічній конференції Римського клубу 16—18 жовтня в Римі», — йдеться в повідомленні.

До речі, на сайті Римського клубу повідомляється про обрання Сандрін Діксон-Деклев і Мамфелы Рамфель співпрезидентами клубу. Це відбулося 16 жовтня. Тоді як Тимошенко у підписі до фотографії з Діксон-Деклев і Рамфель стверджує, що їх обрали «сьогодні», тобто 17 жовтня.