Замовляли на 800 гривень, а платили 200. У ресторанах Львова акція «день довіри» провалилася через любителів дешевизни

Дата:
Замовляли на 800 гривень, а платили 200. У ресторанах Львова акція «день довіри» провалилася через любителів дешевизни

Львівські ресторани змушені були достроково припинити соціальну акцію «День довіри» через рекордні збитки. Про це пише Zaxid.net.

Що сталося?

З 19 по 21 жовтня у Львові триває фестиваль Biennale of Trust. Його мета — підвищити рівень довіри українців один до одного.

У перший же день понад 20 львівських кавʼярень і кафе провели акцію довіри до клієнтів. Вони працювали за принципом «відкритого чека» — відвідувачам пропонували замовляти їжу та напої, після чого самим вирішувати, скільки платити за страви та обслуговування.

Для більшості ресторанів день довіри став збитковим.

«У чеку 790 грн, а люди сплачують 210 грн. Були і випадки, коли залишали лише 5 гривень, хоча замовлення було на значно більшу суму», — розповів офіціант одного з закладів.

Чому так вийшло?

Влаштувати «відкритий чек» в ресторанах запропонував один із засновників Biennale of Trust Марк Зархін. Визнає — експеримент не виправдав очікувань. «Деякі ресторани були змушені припинити акцію. Мало того, що просто не платять, хоча всі прекрасно розуміють, що ця їжа без заробітку ресторанів, без роботи — вона все одно коштує грошей. Але іноді замовляють цілі бенкети, і не сплачують», — заявив він.

Що це за стратегія?

«Плати, скільки хочеш» (Pay what you want, PWYW) — це модель ціноутворення, за якою покупці сплачують бажану суму за певний товар, іноді навіть нульову.

Таку систему тестували в «Метро кафе» в Санта-Моніці, Каліфорнія, в січні 2018 року. Клієнтам пропонували платити за страви на свій розсуд. Дехто сплачував $1 за чашку кави, але був і такий клієнт, який заплатив $104.