Twitter заблокував сотні саудівських ботів, які ставили під сумнів зникнення журналіста Хашоггі

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Twitter заблокував сотні саудівських ботів, які ставили під сумнів зникнення журналіста Хашоггі

Warren Wong / Unsplash

Twitter заблокував мережу ботів, які одночасно робили пости на підтримку уряду Саудівської Аравії та ставили під сумнів зникнення журналіста Джамаля Хашоггі в Стамбулі, пише NBC News.

Списки сотень ботів склав IT-фахівець Джош Рассел (Josh Russell), який раніше визначав кампанії з іноземного вливу в Twitter та Reddit. Вони одночасно публікували та поширювали твіти одне одного, а також запускали хештег на підтримку спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда ібн Салмана Аль Сауда #We_all_trust_Mohammad_Bin_Salman.

Працівник Twitter на умовах анонімності розповів про те, що в компанії оцінили масштаби кампанії з впливу та заблокували навіть більше профілів, ніж було в переліку Рассела.

17 жовтня Компанія Twitter оприлюднила базу акаунтів, які можуть мати відношення до російського «Агентства інтернет-досліджень» і можуть бути причетні до втручання у вибори президента США в 2016 році.

Хашоггі зник 2 жовтня, після того як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення.

Турецька поліція обшукала генконсульство Саудівської Аравії в ніч на 16 жовтня. А турецькі ЗМІ заявили, що отримали аудіозапис допиту та тортур журналіста в будівлі консульства. Після чого припустили, що у вбивстві саудівського колумніста в будівлі генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі брав участь генконсул країни Мухаммад Утайбі, оскільки його голос є на записі допиту. Влада Саудівської Аравії спочатку заперечувала причетність до злочину, але потім стала співпрацювати з Туреччиною і почала розслідування проти свого генконсула в Стамбулі.