«Тільки після визнання рішень Вселенського Патріархату». Синод пояснив, коли почнуть згадувати на літургіях патріарха Кирила

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
«Тільки після визнання рішень Вселенського Патріархату». Синод пояснив, коли почнуть згадувати на літургіях патріарха Кирила

Гонтар Володимир / УНІАН

Під час засідання Синоду УПЦ КП 20 жовтня українське духовенство вирішило, коли патріарха РПЦ Кирила будуть згадувати на літургіях. Рішення опублікувано на сайті Української православної церкви Київського патріархату.

«Поминання предстоятелем УПЦ Київського патріархату на божественній літургії імені московського патріарха серед імен предстоятелів помісних православних церков буде можливим після визнання Російською Православною Церквою синодальних рішень Вселенського Патріархату від 9—11 жовтня 2018 р», — йдеться у рішенні Синоду.

Також під час засідання архієпископи висловили «жаль з приводу необґрунтованих рішень Синоду Руської Православної Церкви від 15 жовтня 2018 про «припинення спілкування» з Вселенським Патріархатом» і закликали переглянути їх.

Синод УПЦ КП нагадав, що «не має жодних перешкод для євхаристійного та молитовного спілкування з єпископатом, духовенством та вірними автокефальної помісної Руської Православної Церкви, як і з усією повнотою Православʼя».

11 жовтня цього року Синод Вселенського патріархату визнав незаконним приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви у 1686 році, а також скасування анафеми патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія.

Надання Томосу про автокефалію Української церкви відкладається. За словами Філарета, для надання автокефалії необхідно, щоб усі українські православні церкви обʼєдналися. А передумова для обʼєднання — наявність у всіх їхніх представників одного канонічного статусу. Тобто тепер буде готуватися обʼєднавчий архієрейський собор усіх трьох церков: УПЦ КП, УАПЦ і архієреїв Московського патріархату, які захочуть увійти в обʼєднану церкву.