У Китаї відкривається найдовший у світі міст над морем. Його будівництво обійшлося в $20 млрд

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Завтра, 23 жовтня, в Китаї відкривається найдовший міст у світі, його довжина складає 55 км, пише CNN.

Будівництво мосту тривало 9 років, на нього витратили майже $20 млрд. Міст зʼєднує Гонконг і Макао з китайським містом Чжухай. Сам проект складається з серії мостів і підводних тунелів, а також підʼїзних естакад і пунктів пропуску. Очікується, що міст дозволить скоротити час у дорозі між Гонконгом і Чжухаєм з трьох годин до 30 хвилин.

Wikipedia

Мета проекту — підключити Гонконг і Макао до 11 міст Китаю, щоб сформувати високотехнологічний регіон, який зміг би конкурувати з Силіконовою долиною. Очікується, що церемонію відкриття відвідає лідер КНР Сі Цзіньпін.

Приватні автомобілі зможуть проїжджати по мосту тільки після отримання спеціального дозволу. Більшою мірою по мосту будуть їздити човникові автобуси і вантажні автомобілі. Тому більшості водіїв доведеться паркуватися в порту Гонконгу і пересідати на маршрутний автобус, який буде коштувати від $8 до $10 за одну поїздку в залежності від часу доби.

Крім цього, у китайському місті Ченду (південна провінція Сичуань) почалася підготовка до запуску супутника, який виведе на орбіту «штучний Місяць».

«Сутінкове світіння» супутника зможе освітлювати 10—80 км, а діапазон освітлення можна буде контролювати з точністю до декількох десятків метрів. Учені вважають, що це дозволить замінити вуличні ліхтарі.