Верховний суд визнав законними автомобілі з єврономерами. Якщо їх ввезли в режимі «транзит»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний Суд визнав законним використання автомобілів з європейською реєстрацією, які потрапили в Україну в режимі «транзиту», повідомляє прес-служба суду.

Суд вирішив, що користування або розпоряджання автомобілем, який ввозиться для транзиту через Україну, не є адміністративним правопорушенням. До такого висновку суд дійшов, розглянувши скаргу фізичної особи до митниці, яка оштрафувала власника авто з єврономерами на 8,5 тис. гривень за нерозмитнену машину.

Позивач є власником автомобіля, що зареєстрований у Естонії. Він не зняв автівку з реєстрації і в лютому 2016 року ввіз її на митну територію України з метою транзиту. Під час суду позивач визнав, що обрав режим «транзит» тільки для того, щоб уникнути митного оформлення автомобіля та відповідних платежів.

У своїй скарзі позивач послався на рішення Конституційного Суду від 2015 року. Тоді суд установив, що «користування автомобілем, який ввозиться в режимі транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням».

На підставі цього висновку Верховний Суд задовольнив скаргу позивача. Також Верховний суд зазначив, що в ч. 2 ст. 469 Митного кодексу, яка встановлює відповідальність за використання товарів без митого оформлення, взагалі відсутній такий митний режим як «транзит».

На початку жовтня влада Литви надала Україні доступ до європейських баз даних для перевірки ввезення автомобілів з європейською реєстрацією. За даними Фіскальної служби, в Україні незаконно перебуває більше 300 тис. автомобілів з іноземними номерами. При цьому в режимі транзиту в країну потрапили 470 тис. таких машин, а в режимі тимчасового ввезення — більше 2 млн.