СБУ: Бізнесмен Тимофій Нагорний створював партію для просування Росії

Дата:
СБУ: Бізнесмен Тимофій Нагорний створював партію для просування Росії

Соколовська Інна / УНІАН

Бізнесмен і екс-чоловік олімпійської чемпіонки Лілії Подкопаєвої Тимофій Нагорний повинен був створити в Україні політичну партію для просування інтересів Росії. Про це заявив голова управління СБУ Києва та області Олег Валендюк.

«За завданням кураторів з ФСБ він повинен був створити і розвинути політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ та елемент дестабілізації ситуації в Україні», — сказав Валендюк.

В СБУ додали, що проросійська партія Нагорного повинна була взяти участь у парламентських виборах. Головними тезами політсили мали стати: перешкоджання вступу України в ЄС і НАТО та надання російській мові статусу державної.

Валендюк додав, що Нагорний був завербований російською Федеральної службою безпеки.

В СБУ також показали відео, на якому бізнесмен розповідає, як його затримали та вербували в Москві.

СБУ розслідує кримінальне провадження проти Нагірного за двома статтями: державна зрада та шахрайство (ст. 111 і 190 Кримінального кодексу). Суд заарештував Нагорного 4 жовтня, але він вийшов під заставу в 528,6 тис. грн.

Нагорний — директор міжнародної компанії «Спорт-сервіс», яка займається організацією спортивних шоу, виробництвом одягу та продуктів харчування для спортсменів, а також очолює «Фонд волонтерів України».