«Зробити другою мовою російську, їм Янукович обіцяв». СБУ оприлюднила відео розповіді Нагорного про вербування ФСБ

Дата:
«Зробити другою мовою російську, їм Янукович обіцяв». СБУ оприлюднила відео розповіді Нагорного про вербування ФСБ

Facebook / Тимофей Нагорный

Служба безпеки України опублікувала на офіційному YouTube каналі відео, у якому бізнесмен Тимофій Нагорний розповідає, як його завербували російські спецслужби.

На записі, зробленому прихованою камерою в ресторані, чоловік розповідає (обличчя розмите), що його завербували в російській вʼязниці після того, як затримали на Марші миру (у вересні 2014 року).

«Ставили на детектор брехні, вони мене посадили в тюрму, підсадили мене... Природно, на 5 діб, на Марші миру, в центрі Москви, садять на Тверський суд, вони навіть не говорять, скільки мені дають, і куди мене везуть, везуть на метро Полежаєвська, вул. Мнєвнікі, 6, ніколи не забуду цю адресу, там де знаходиться ця вʼязниця», — сказав чоловік.

Він додав, що йому запропонували створити політичну партію, «створити структуру, яку очолиш» та організувати передвиборчий тур Україною.

Головними тезами політсили пропонувалося зробити «позаблоковий статус України» і надання російській мові статусу другої державної.

«Якщо Україна піде в ЄС, то піде разом з Росією. В ідеалі, це зробити другу мову російську, у них мрія така, що Янукович їм обіцяв, але не зробив. Але перше у них — це не вступ, звичайно, в НАТО, це важливо, намагатися там дистанціюватися від грантів, не брати бабки в америкосів», — розповів чоловік на відео.

Він також додав, що переговори з представниками РФ велися з 2013 року.

Раніше в СБУ заявили, що Тимофій Нагорний повинен був створити в Україні політичну партію для просування інтересів Росії .

СБУ розслідує кримінальне провадження проти Нагорного за двома статтями: державна зрада та шахрайство (ст. 111 і 190 Кримінального кодексу). Суд заарештував Нагорного 4 жовтня, але він вийшов під заставу в 528,6 тис. грн.

22 жовтня Апеляційний суд Києва скасував дозвіл бізнесмена Тимофія Нагорного на вихід із СІЗО під заставу і знову відправив його в ізолятор.