«Я проста російська жінка». Обвинувачена у втручанні в вибори в США росіянка виявилася бухгалтером російського ЗМІ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Я проста російська жінка». Обвинувачена у втручанні в вибори в США росіянка виявилася бухгалтером російського ЗМІ

Nikolay Vorobyev / Unsplash

Мешканка Санкт-Петербурга Олена Хусяйнова, яку влада США звинувачує в змові з метою зашкодити політичній системі США та втрутитися в вибори в 2016 і 2018 роках, записала відеозвернення.

«Мене звуть Олена Хусяйнова, я бухгалтер російського інформаційного порталу «Федеральне агентство новин», — повідомила вона.

Хусяйнову здивувало те, в чому її підозрюють. Жінка зазначила, що «була вражена, коли почула, що це я, простий російський бухгалтер, вибрала американцям президента і скоро буду вибирати їм депутатів». Вона додала, що «багато чого знає», в тому числі бухоблік, «як керувати риболовецьким колгоспом», «як виростити і виховати дітей», але не знає англійської мови.

За даними Мінʼюсту США, Хусяйнова — головний бухгалтер «Проекту Лахта» — багатоскладникової операції, спрямованої на аудиторію в США, країнах Європейського Союзу та Україні. Фінансує його бізнесмен Євген Пригожин, який вважається близьким другом президента Росії Володимира Путіна та керівником «Агентства інтернет-досліджень», яке також називають «фабрикою тролів».

До 2015 року «Федеральне агентство новин» і ще кілька ЗМІ, які належать одній юридичній особі, розташовувалися в Санкт-Петербурзі на вул. Савушкіна, 55, де знаходиться і «фабрика тролів» Пригожина.