«Все це підстава і брехня». У соцмережах вважають, що до масового розстрілу в Керчі причетна влада, а Росляков був не сам

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Все це підстава і брехня». У соцмережах вважають, що до масового розстрілу в Керчі причетна влада, а Росляков був не сам

TASS \ TASS via Getty Images

Майже тиждень тому в Керчі 18-річний Владислав Росляков підірвав бомбу в їдальні Політехнічного коледжу, а потім відкрив стрілянину по студентах і викладачах. В результаті нападу загинула 21 людина, зокрема й сам Росляков, який застрелився в бібліотеці. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею «вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом», хоча спочатку кваліфікував подію як теракт.

У соціальних мережах місцеві жителі й інші користувачі все частіше пишуть, що Владислав Росляков може бути не єдиним нападником, причетним до злочину. Також вважають, що російській владі (або місцевій, або федеральній) був вигідний напад на коледж в анексованому Криму.

Юрист-кримінолог Анна Маляр наводить коментар росіянина під YouTube-каналом Euronews щодо трагедії.

«Зараз, на тлі тотальних провалів на всіх напрямках вигода від невеликої війни або, як мінімум, загальнонаціонального військового психозу занадто напрошується, як напрошуються і вигодонабувачі такого психозу. Тому, до речі, сама по собі версія причетності «державних» або «навколодержавних» терористів як мінімум не позбавлена сенсу. Теракт у Керчі в цьому плані нічим не відрізняється. Ймовірність того, що в ньому може бути зацікавлене якесь провладне угруповання (місцеве або федеральне) виглядає ненульовою, а тому повинна розглядатися поряд з екзотичними українськими диверсантами та ісламістами», — пише користувач.

Думки про те, що Росляков діяв не один, дотримується і сама Анна Маляр.

«Підозрюваний і нині покійний Росляков був не один. У масового розстрілу є вигодонабувач», — заявила вона на своїй сторінці в Facebook.

Юрист-кримінолог називає випадок «абсолютно безпрецедентним і нетиповим для РФ і анексованого Криму». І підкреслює, що в російських ЗМІ досі немає інтервʼю з родичами постраждалих і свідчень самих поранених.

Деякі жителі Керчі навіть стверджують, що нападників на коледж було четверо, і відмовляються вірити повідомленням російських ЗМІ, вказуючи на відмінності в офіційних заявах щодо трагедії.

Нагадаємо, що у пʼятницю, 19 жовтня, у Керчі попрощалися з загиблими під час нападу.