РосЗМІ заборонили порівнювати напад у Керчі із розстрілом в американській школі «Колумбайн»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
РосЗМІ заборонили порівнювати напад у Керчі із розстрілом в американській школі «Колумбайн»

У Росії керівництво інформаційних агентств і телеканалів попросило співробітників не згадувати стрілянину в американській школі «Колумбайн» в 1999 році (штат Колорадо) для порівняння з масовим розстрілом у Керчі. Про це повідомляє Telegram-канал «Проект» з посиланням на співробітників трьох видань.

Напад на коледж відбувся 17 жовтня. У соцмережах користувачі заявили, що підозрюваний у злочині Владислав Росляков скопіював деталі нападу на «Колумбайн», показані в фільмі, знятому за мотивами трагедії. В обох випадках співпадають одяг вбивці, місця для закладки вибухівки та деталі самогубства.

За словами одного з редакторів російського державного ЗМІ, на ранковій летючці 18 жовтня було сказано, що проводити аналогії з «Колумбайном» заборонено. Інший редактор одного з найбільших держагентств розповів, що журналістів попросили «не нагнітати» і «не привʼязуватися до «Колумбайну» в текстах».

«Це робиться, щоб не було наслідування цих ідей, не зʼявлявся зайвий інтерес до «колумбайнівських» пабліків», — сказав працівник російського «Первого канала».

«Проект» зазначає, що у випусках новин всіх основних каналів «Колумбайн» справді не згадували. За даними «Медіалогії», про американську трагедію в ці дні сказали всього три рази, і не в новинних програмах, а в передачах за участю гостей (один раз в ефірі «Россия 1» в програмі «60 хвилин» і по разу на ТВЦ і «Россия-24»).

На стрічках агентств і сайтах телеканалів «Колумбайн» також майже не фігурує у звʼязку з нападом у Керчі. «Колумбайн» згадується єдиний раз на стрічці ТАСС, де цитували главу думського комітету з безпеки Василя Піскарьова.

Майже тиждень тому, 17 жовтня, у Керчі 18-річний Владислав Росляков підірвав бомбу в їдальні Політехнічного коледжу, а потім почав безладну стрілянину по студентах і викладачах. У результаті нападу загинула 21 людина, зокрема сам Росляков, який застрелився в бібліотеці. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею «вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом».

19 жовтня у Криму попрощалися з загиблими в масовому вбивстві в Керчі.