Син голови СБУ Грицака уникнув люстрації за переслідування активістів під час Євромайдану

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Син голови СБУ Грицака уникнув люстрації за переслідування активістів під час Євромайдану

Радіо Свобода

Син глави Служби безпеки, прокурор Олег Грицак уникнув люстрації за переслідування щонайменше трьох активістів Революції Гідності: двох студентів театрального університету і 31-річного мешканця Тернопільщини. На відміну від своєї екс-начальниці, Грицак-молодший не отримав підозри, проте був призначили заступником прокурора Полтавської області. Про це йдеться у розслідуванні програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» .

У розпорядженні редакції Bihus.Info є три ухвали Оболонського районного суду міста Києва, в яких прокурор Олег Грицак виступає в суді проти активістів Єворомайдану. 22 січня 2014 року він разом із колегою-прокурором просив арештувати на 2 місяці студентів Університету ім. Карпенка-Карого Вадима Ковальова та Данила Окулова. 24 січня син нинішнього глави СБУ підтримував таке саме клопотання проти активіста з Тернопільщини Сергія Сімонова.

Тодішня адвокатка Ксенія Проконова додає, що правоохоронці у справі Ковальова та інших студентів цього вишу спиралися на вкрай слабкі докази.

«Нам інкримінували, скажімо, що вони були одягнені в зимовий одяг, який нібито передбачає стояння на холоді... Тобто виявляється, що в нас така ознака [злочину] зʼявилася», — розповіла вона журналістам.

За словами Ксенії Проконової, перед судовим засіданням прокурори навіть намагалися зайти в кабінет до судді, щоб із ним «поговорити».

В усіх трьох випадках суд відмовляв Олегу Грицаку і його колегам у задоволенні клопотання і натомість відпускав затриманих активістів під домашній арешт.

У тому ж кримінальному провадженні, що й Сімонова, затримували і 72-річного на той час Миколу Пасічника. Саме через те кримінальне провадження у квітні цього року екс-заступниці прокурора Оболонського району Ілоні Клюге оголосили про підозру. Їй інкримінували незаконне затримання та притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи, а також перешкоджання проведенню мітингів і зборів.

Уже після Революції Олег Грицак ще певний час пропрацював під керівництвом Ілони Клюге — у військовій прокуратурі Центрального регіону. Згодом Ілона Клюге потрапила під дію Закону «Про очищення влади», тобто під люстрацію.

Втім Олега Грицака люстрація не торкнулася. Хоча Закон прямо передбачає, що під його дію підпадає у тому числі «працівник органу прокуратури, який… підтримував клопотання про застосування запобіжних заходів, підтримував державне обвинувачення в суді» щодо активістів.

А через 4 місяці після того, як Ілоні Клюге офіційно оголосили про підозру, Олега Грицака призначили заступником прокурора Полтавської області.

У Полтаві журналісти Bihus.Info намагалися отримати від Олег Грицака відповідь бодай на одне запитання: чи сьогодні він вважає законними притягнення активістів і студентів до відповідальності. Однак син глави СБУ відмовився на нього відповідати, порадивши звертатися з офіційним запитом до прес-служби.

Василь Грицак очолює СБУ з липня 2015 року. З 27 вересня 2016 року його син був начальником відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Держприкордонслужбою у прокуратурі Київської області. До цього, у 2013 році, Грицак-молодший працював прокурором у прокуратурі Оболонського району Києва. Згодом став зампрокурором Святошинського району Києва, після чого перевівся до військової прокуратури Центрального регіону України.