«Щеплення» від куріння пройшло випробування. Учені позбавили піддослідних щурів звички до нікотину

Дата:
«Щеплення» від куріння пройшло випробування. Учені позбавили піддослідних щурів звички до нікотину

Mathew MacQuarrie / Unsplash

Професор Науково-дослідного інституту Скріппса (США) Олівʼє Георг отримав штучний фермент, здатний швидко розкладати в організмі нікотин. Про це йдеться в статті Science Advances, передає Naked Science.

Білок NicA2-J1 дозволяє контролювати вміст нікотину та знижує тягу до нього. Для створення NicA2-J1 за основу взяли білок, який синтезують палички Pseudomonas putіda. Ці бактерії живуть у ґрунті і здатні розчиняти деякі складні органічні сполуки.

Спочатку щурів привчили до нікотину. Для цього гризунів 12 днів поспіль на 21 годину на добу поміщали в камеру, де вони могли отримати дозу нікотину внутрішньовенно, просто натиснувши на педаль. Це призвело до розвитку залежності у них.

Потім щурів стали обмежувати: вони могли отримати нікотин тільки раз на два дні, але дозу при цьому збільшували. Таким чином, під час привчання щури стали отримувати кількість нікотину, що дорівнює викурюванню одразу 20 сигарет, але лише раз на 48 годин. Після кожної дози тваринам давали препарат синтетичного білка NicA2-J1.

Вміст нікотину в їх крові навіть після його прийому залишався низьким, а симптоми відміни — включаючи занепокоєння і агресивність — ослабли в порівнянні зі щурами з контрольної групи. Зменшувалося також їх прагнення отримати нову дозу.

Професор Олівʼє Георг впевнений, що такий підхід може знизити залежність від нікотину без важких симптомів відміни. «Крім того, препарат працює у крові, а не в мозку, тому побічні ефекти повинні бути мінімальними», — підкреслив винахідник.

За даними медичного журналу The Lancet, куріння спричиняє кожну десяту смерть у світі. Половина з цих смертей припадає на лише чотири країни: США, Росію, Китай та Індію.