У Греції заарештували українського моряка. Підозрюють у торгівлі наркотиками

Дата:
У Греції заарештували українського моряка. Підозрюють у торгівлі наркотиками

Angelos Michalopoulos / Unsplash

Правоохоронці Греції на початку жовтня затримали в аеропорту Афін українського моряка Володимира Шемонаєва, повідомляє УНІАН.

За словами керівника проектів благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассольʼʼ» Андрія Шевченка, Шемонаєв працював капітаном на судні Erato (прапор Ліберії) і повертався після рейсу з Афін в Україну. Його затримали й надалі заарештували через те, що судно перебувало «в районі з підозрілою активністю». Справу, щодо якої затримали українця, розслідують в Іспанії, і влада Греції має намір екстрадувати Шемонаєва в цю країну.

«Зараз у Республіці Греція перебуває омбудсмен України. Враховуючи, що Шемонаєв завжди відрізнявся тільки позитивними характеристиками, ентузіаст своєї справи, паралельно з роботою на флоті викладав і виховав плеяди професіоналів, сімʼя сподівається, що цей випадок стане обʼєктом її переговорів», — зазначив Шевченко.

Родичі арештованого українця припускають, що під «районом із підозрілою активністю» мається на увазі Колумбія. Неподалік від неї затримали яхту з наркотиками — приблизно тоді ж, коли там проходило судно Erato.

«У звʼязку з цим перевіряють усі судна, які перебували там у певний час. Проте в такому разі незрозуміло, чому сам контейнеровоз і вся команда безперешкодно залишили Грецію, а батька затримали, коли він змінився і вже прямував додому — в Україну», — зазначила дочка моряка Алла Кирилюк.

У вівторок, 23 жовтня, в Афінах українському капітану повинні вручити європейський ордер на арешт.

Всього за останні кілька років, за інформацією МЗС, у грецькі вʼязниці за перевезення незаконних мігрантів потрапили півтори сотні громадян України. Деяких засудили до увʼязнення на термін понад 60 років. За словами рідних і адвокатів, більшість засуджених скоювали злочини несвідомо чи під примусом.