У Раді Європи розпочався відбір кандидатів на посаду генсека. Україна пропонує обрати жінку

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У Раді Європи розпочався відбір кандидатів на посаду генсека. Україна пропонує обрати жінку

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Міністерство закордонних справ України оприлюднило пропозиції у звʼязку з початком відбору кандидатів на посаду нового генерального секретаря Ради Європи, йдеться на сайті МЗС.

Україна вважає, що на цю посаду мають претендувати представники країн Центральної та Східної Європи, щоб очолити організацію «вперше за сімдесят років існування Ради Європи». Крім того, у МЗС нагадали, що за всю історію організації була лише одна жінка, яка очолювала її секретаріат, — представник Франції Катрін Лалум’єр у 1989—1994 роках.

«Хоч ми і переконані, що найкращий і найсильніший кандидат має перемогти у прозорій та чесній боротьбі, ми наполягаємо на тому, що після 70 років домінування чоловіків на чолі Секретаріату жінки Європи мають отримати ще одну можливість скеровувати Раду Європи крізь бурхливі часи», — вважають у міністерстві.

Також Україна пропонує провести пряму веб-трансляцію дебатів під час обрання нового генсека.

Кандидатів на посаду генсека Ради Європи спочатку має відібрати Комітет Міністрів РЄ. Потім він передасть кандидатури на розгляд Парламентській асамблеї Ради Європи, яка обере нового генерального секретаря на своїй червневій сесії у 2019 році.

11 жовтня віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка входить до української делегації в ПАРЄ, заявила, що діючий генсек РЄ Торбйорн Ягланд шантажує організацію економією та скороченням секретаріату після того, як ПАРЄ відмовилася повертати Росію до складу Асамблеї.