«Собеседник»: Телефони ймовірних працівників ГРУ опубліковані на непрацюючих сайтах з фейковими оголошеннями

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Собеседник»: Телефони ймовірних працівників ГРУ опубліковані на непрацюючих сайтах з фейковими оголошеннями

Youtube / PolitRussia

Номери телефонів імовірних співробітників ГРУ опубліковані на непрацюючих сайтах з оголошеннями, пише сайт «Собеседник».

Телефон Івана Єрмакова, якого США підозрюють у незаконному зборі даних та кібератаках, журналісти виявили на сайтах forleisure.ru і yougorod.com, зміст яких доступний лише в збережених копіях.

Сайт forleisure.ru був зареєстрований перед виборами президента США, і при всій масі розміщених оголошень кожен день його відвідує менше сотні людей. «Ніби це і не оголошення зовсім, а передача зашифрованих послань», — зазначає видання.

На другому сайті, yougorod.com, інформація відображається погано і прочитати її майже неможливо — рядки наповзають один на інший. Але якщо їх виділити і скопіювати в будь-який текстовий редактор, то можна прочитати назву фірми, її адресу, імʼя представника, час роботи та контактні телефони. Проте ні таких фірм, ні адрес, ні людей насправді не існує.

Однак серед вказаних на сайті контактів журналісти виявили номери відразу кількох можливих співробітників ГРУ — людей, які або були прописані, або реєстрували авто у військових частинах, де служили справжні ГРУшники. Також там журналісти виявили телефон полковника ГРУ Анатолія Чепіги — він вказаний як контакт неіснуючої фірми «Огірок (РКК)» з міста Катав-Іванівська.

«Собеседник» зателефонував за номером, що імовірно належить Єрмакову. На питання «Іван Сергійович Єрмаков?» він відповів «Так, я. Але ви помиляєтеся», однак після прохання про інтервʼю і питання про кібератаки заявив, що його «звуть по-іншому».

Чепіга і військовий лікар Олександр Мишкін — справжні особистості Олександра Петрова та Руслана Боширова, яких влада Великої Британії звинувачує в отруєнні колишнього працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.