«Є пропозиції від Швеції та Фінляндії». Звинувачена в Росії за меми в соцмережах Марія Мотузна розповіла theБабелю про пошуки притулку

Дата:
«Є пропозиції від Швеції та Фінляндії». Звинувачена в Росії за меми в соцмережах Марія Мотузна розповіла theБабелю про пошуки притулку

Facebook / Мария Мотузная

Уродженка Барнаула Марія Мотузна, проти якої у Росії відкрито кримінальну справу за репости в соцмережах, приїхала в Україну і не збирається зупинятися. Про це вона розповіла theБабелю.

Вона розповіла, що прибула до Києва 17 жовтня і має намір шукати захисту в Європі.

«Я збираюся їхати в ЄС і просити політичного притулку. У мене підготовлений кейс для цього. Я дуже хочу в Іспанію, але там немає людей, які б мені допомогти з соціалізацією. А ще у мене велика пристрасть до Мексики. Поки що пропозиції є лише від людей зі Швеції або Фінляндії», — заявила Мотузна.

При цьому росіянка зазначила, що не будує далекосяжних планів: «Головним для мене було виїхати з Росії. А далі — все що завгодно: може блог заведу, може просто вивчу мову європейської країни і знайду роботу. Я впевнена, що я впораюся. Я стільки всього пережила, що гірше вже не буде, тому що я не в Росії».

Докладніше про те, як живе Мотузна в Києві, читайте в повній версії інтервʼю theБабелю.

Хто така Мотузна?

Мешканка російського міста Барнаул. Їй 24 роки. Вона працювала у штабі російського опозиціонера Олексія Навального, ходила на акції і мітинги, які організовувала опозиція. Агітацію дівчина вела й в соцмережах.

У чому її звинувачують?

У тому, що в 2015 році вона перепостила «ВКонтакте» чотири картинки, які ображають почуття віруючих, а також збуджують ненависть або ворожнечу (ст. 148 і ст. 282 Кримінального кодексу Росії). Максимальне покарання за цими статтями — пʼять років.

У травні до неї прийшли з обшуками, у серпні справу передали до суду. Однак 9 жовтня суд повернув прокуратурі матеріали справи, можливо, тому що в Росії збираються помʼякшити закони, за якими Мотузну притягують до відповідальності. Захист сподівався, що справу закриють.

Мотузна розповіла theБабелю, що після відкриття проти неї кримінальної справи їй написало дуже багато людей. «Вони пропонували допомогу, говорили, що краще виїхати з Росії до Європи. Але я тоді не могла їм відповісти. Тому що в Росії відповідати на повідомлення в мережі «ВКонтакте» — все одно що безпосередньо у ФСБ», — додала дівчина.