Україна перейде на зимовий час цієї неділі. Чи скасують переведення годинників?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Україна перейде на зимовий час цієї неділі. Чи скасують переведення годинників?

Fabrizio Verrecchia / Unsplash

У 2018 році Україна переходить на зимовий час у ніч на неділю, 28 жовтня. О 4:00 необхідно перевести стрілки годинника на годину назад.

Такі щорічні зміни введені постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року, яка також регламентує переведення годинника в березні на одну годину вперед (перехід на літній час). В Україні переводити час на одну годину вперед почали у 1981 році, разом із рештою республік СРСР.

Літній час застосовується в багатьох країнах світу для більш раціонального використання світлого часу доби й економії електроенергії на освітлення. Однак переведення часу викликає все більше критики і незадоволення як у жителів країн Європейського союзу, так і в українців. Експерти говорять про негативний вплив переведення часу на здоровʼя людей і вказують на те, що економічна користь переходу на літній час не доведена.

Чи скасують в Україні переведення часу?

Скасувати часові переходи в Україні намагалися вже кілька разів. У жовтні 2011 року Верховна Рада ухвалила залишити літній час постійним. Однак за кілька місяців рішення скасували через критику експертів і громадян. Згодом запропонували залишити лише зимовий час, однак після чемпіонату Євро-2012 переведення годинників продовжилось. Рада не могла розглянути це питання через виборчу кампанію. У 2016 році в парламенті реєстрували ще один законопроект, але його відхилили в комітетах.

Додамо, що в ЄС скасувати сезонне переведення годинників планують вже у 2019 році. Там 80% громадян не підтримують такі переходи. Єврокомісія планує надати країнам-членам можливість вирішувати, за яким часом вони хочуть жити — зимовим чи літнім.

Як пише УНІАН, якщо Європейський Союз все ж скасує перехід на літній час у 2019 році, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пообіцяло звернутись до Кабміну та запропонувати теж відмовитися від подібної практики. У Мінекономрозвитку додали, що у них немає економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час й інформації про зменшення споживання електроенергії при цьому.