Угорщина запропонувала Україні укласти угоду про захист прав нацменшин і дати грошей на дороги

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Угорщина запропонувала Україні укласти угоду про захист прав нацменшин і дати грошей на дороги

Гонтар Володимир / УНІАН

Угорщина запропонувала Україні укласти договір про захист прав національних меншин, повідомляє прес-служба уряду Угорщини.

Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з українським колегою Павлом Клімкіним на Варшавському форумі з питань безпеки зазначив, що країнам потрібно відновлювати довіру. Для цього він запропонував укласти двосторонню угоду. Вона передбачатиме взаємну відмову від асиміляції національних громад і надасть меншинам можливість вільно використовувати рідну мову в релігії, культурі, освіті та державному управлінні. За словами Сійярто, українська сторона пообіцяла розглянути цю пропозицію.

Крім того, Угорщина запропонувала надати Україні кредит у розмірі $50 млн для розвитку доріг на Закарпатті і пообіцяла продовжити програму, за якою українські діти, постраждалі від війни, можуть безкоштовно відпочивати на угорському озері Веленце.

Відносини між Україною та Угорщиною погіршилися після того, як Верховна Рада ухвалила закон про мови. Будапешт вирішив, що він обмежує права угорської громади на Закарпатті, і зробив низку недружніх дипломатичних кроків, включно з блокуванням рішення комісії «Україна-НАТО». Ще більше відносини загострилися після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Закінчилося це взаємною висилкою консулів. Глави МЗС двох країн зустрічаються вдруге за цей місяць і намагаються знайти шляхи, щоб нормалізувати відносини.