Філарет назвав вимоги до голови Єдиної української церкви

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Філарет назвав вимоги до голови Єдиної української церкви

Гонтар Володимир / УНІАН

Голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет озвучив критерії, за якими будуть обирати предстоятеля Єдиної помісної церкви в Україні.

Про це він сказав в ефірі «Українського радіо».

«По-перше, треба мати богословську освіту, треба знати церковні канони, треба мати досвід управління не єпархією, а досвід управління церквою. А якщо досвіду немає — то діла не буде», — заявив глава УПЦ КП.

За словами Філарета, Вселенський патріарх хоче, щоб Українську церкву очолив архієпископ — митрополит, а не патріарх. У звʼязку з цим глава УПЦ КП отримав розширений титул — архієпископ і митрополит Київський і всієї Русі-України, а для внутрішнього використання скорочений — патріарх Київський і всієї Русі-України.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП та УАПЦ. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.