ЄС призначить спецпредставника для моніторингу ситуації в Азовському морі — резолюція

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄС призначить спецпредставника для моніторингу ситуації в Азовському морі — резолюція

Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Азовському морі, якою пропонується призначити спеціального посланця ЄС щодо Криму і Донбасу.

У документі підкреслюється, що Україна повинна володіти повним правом користуватися Азовським морем, а перевірки та зупинки кораблів російськими прикордонниками не повинні мати політичну мотивацію.

Європарламент наполягає, що Росія незаконно побудувала міст через Керченську протоку, і закликає посилити санкції проти РФ, якщо конфлікт в Азовському морі буде розвиватися. Він заявляє, що Росія незаконно видобуває нафту і газ на території України, і застерігає, що у разі, якщо РФ буде робити це і в Азовському морі, воно може перетворитися на її «внутрішнє озеро».

Європарламент вважає, що Єврокомісія має більш уважно стежити за розвитком подій в Азовському морі. Для цього пропонується призначити спеціального посланця ЄС щодо Криму і Донбасу, який буде стежити за ситуацією в морі.

Президент Петро Порошенко подякував Європарламенту за солідарність з Україною.

У кінці вересня в порт Маріуполя прибуло пошуково-рятувальне судно «Донбас» і морський буксир «Корець». Разом з ними прийшли два малих броньованих артилерійських катери: P177 «Кременчук» і P178 «Лубни». Ці кораблі стануть основою нової військово-морської бази ВМС України в Азовському морі.

У відповідь Росія перекинула в Азовське море два сторожових катери — «Сиктивкар» і «Кизляр» — для посилення берегової охорони ФСБ.